Hopp til hovedinnholdet

Ulovlig å gi reseptbelagte medisiner til en annen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, for rundt en månde siden begynte eg og hjelpe kjæresten min, med søvn. Eg hadde fått noen sove tabletter fra legen(melatonin) eg har siden da slutta med den og begynt på en ny. D eg hadde igjen ga eg til kjæresten min. D har hjelpt ho med søvn. Foreldrene hennes fant ut av d og de sier til ho att de kan anmelde meg. Hvilken type straff kan eg få fa å ha delt medesiner fra legen?

Besvart 22.05.2019 23:42
 

Svar
Hei

Du spør om du kan bli anmeldt for å ha gitt dine reseptbelagte medisiner til kjæresten din.

For det første må jeg si at det er farlig å gi reseptbelagte medisiner til andre. Når du får en resept for medisiner, så har legen din tatt en fagmessig avgjørelse på om dette er medisiner du trenger, og ikke minst tåler. Alle medisiner har en viss risiko ved seg, og du vet ikke alltid hva en annen person tåler.

Det er ikke lov å overdra legemidler som regnes som narkotika til andre. For eksempel blir mange sterke smertestillende tabletter og sovetabletter regnet som narkotika, men melatonin står ikke på narkotikalisten etter det jeg kjenner til. Jeg kan ikke finne noen lovbestemmelse som sier at det er straffbart å gi "vanlige" medisiner videre til andre. Men som du ser i dette svaret fra legen her på ung.no er det veldig dumt å ta medisiner som ikke er foreskrevet av lege. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd