Hopp til hovedinnholdet

Straffbart med seksuelt forhold til tidligere lærer?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16 år, og begynner i 2.vgs nå til høsten. Det jeg lurer på er om det ville vært straffbart (for meg eller han) å ha seksuell omgang med min tidligere lærer fra ungdomsskolen? Tenker i forhold til dette her med tillitsforhold og slikt – spiller det fortsatt en rolle? Han er relativt mye eldre enn meg, men regner ikke med at hans nøyaktige alder spiller noen rolle...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter straffeloven § 193 er det straffbart å skaffe seg seksuell omgang ved å utnytte sin stilling, et avhengighetsforhold eller et tillitsforhold. Lærere som har hatt seksuell omgang med 16 år gamle elever har blitt straffet etter denne bestemmelsen før. Selv om vedkommende ikke lenger er din lærer, vil det fortsatt kunne anses som utnyttelse av stilling, eller tillitsforhold. Den tidligere læreren din kan derfor, etter omstendighetene, straffes for dette.

 

Uansett er det ikke greit å ha et forhold til en lærer i din alder. Du sier selv at det er en stor aldersforskjell. Selv om dere har følelser for hverandre gjør dette at dere er på helt ulike stadier i livet. I tillegg er det stor sannsynlighet for at han har utnyttet sin stilling til å komme i kontakt med deg. Jeg synes derfor absolutt du bør avslutte forholdet for din egen del. Du kan eventuelt ta kontakt med helsesøster på skolen, for å diskutere dette med henne, og eventuelt få støtte og hjelp til å avslutte forholdet.

Med vennlig hilsen

 

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex og seksuell lavalder
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex og seksuell lavalder