Hopp til hovedinnholdet

Anmerkning på rullebladet, innreise USA, evt. behandling i konfliktråd.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 16 år har får første gang fått noe rullebladet mitt for brannstiftelse. Det jeg lurer på da er om dette vil hindre meg i å dra til USA. Dette var første gangen jeg har blitt siktet for et lov brudd og jeg lurer på om dette som sagt vil hindre meg i å dra til USA, samt lurer jeg på om hvis saken ender i et konfliktråd om det da havner på rullebladet? Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om en anmerkning på rullebladet for brannstiftelse kan hindre deg i å få tillatelse til å reise inn i USA. Det korte svaret på spørsmålet ditt er at det kan det. Det at man har en anmerkning på rullebladet, kan føre til at du nektes innreise i USA. Men det er ikke sikkert at man blir nektet innreise. Du kan lese mer om dette her.

 

Når du skal reise til USA må du fylle ut, og skrive under på, et skjema hvor du blant annet blir spurt om du har begått visse straffbare handlinger. Dersom du opplyser at dette ikke er tilfelle, og amerikanske myndigheter får mistanke om at du ikke snakker sant, vil de undersøke dette nærmere. Selv om amerikanske myndigheter ikke har direkte tilgang til norske strafferegistre, vil de kunne få relevant informasjon om straffbare forhold du har begått dersom de har grunn til å mistenke dette.

 

Det er absolutt ikke å anbefale å lyve i skjemaet, for så å håpe på at dette ikke blir oppdaget. Blir det oppdaget vil du bli arrestert, og måtte sitte i avhør, før du blir sendt tilbake til Norge med første fly. Dette vil nok for de fleste oppleves svært ubehagelig.

 

Man bør altså opplyse i skjemaet om hvilke straffbare handlinger man har begått.

 

Dersom man er usikker på om et straffbart forhold kan føre til at en ikke får tillatelse til å reise inn i USA, kan det være lurt å søke om visum før man skal reise. Da må det legges ved utskrift av straffe- og bøteregisteret, og eventuelle dokumenter en har fått fra politiet om saken sin.

 

I ditt tilfelle vil dermed kanskje det beste være å søke om visum før du reiser.

 

Du kan ta kontakt med den amerikanske ambassaden på norway.usembassy.gov/hvis du har flere spørsmål om dette.

 

Du lurer også på om du vil få en anmerkning på rullebladet hvis saken blir behandlet i konfliktrådet. En forutsetning for at en sak skal kunne behandles i konfliktrådet for på den måten å unngå anmerkning i rullebladet, er at saken ikke allerede er rettslig avgjort, ved at det allerede er blitt ilagt en strafferettslig reaksjon. Dersom saken allerede er ferdig behandlet, med det utfallet at du allerede har fått en anmerkning på rullebladet, kan nok ikke en behandling i konfliktrådet føre til at anmerkningen fjernes. Det er imidlertid likevel mulig å megle i konfliktrådet, dersom du ønsker å møte den andre parten i saken der.

 

Dersom saken ikke allerede er ferdig behandlet og det ikke allerede er blitt ilagt en strafferettslig reaksjon kan saken bli løst i konfliktrådet. Ved behandling av saken i konfliktrådet vil du få en anmerkning på det som kalles for det utvidede rullebladet. Dette er et rulleblad som i utgangspunktet bare skal kunne kreves fremlagt i forbindelse med for eksempel at det er behov for at du sikkerhetsklareres på høyt nivå, for eksempel i militæret. I tillegg er det også slik at det som blir anmerket i rullebladet etter at en sak er løst i konfliktrådet, vil fjernes etter to år, dersom det i løpet av denne perioden ikke kommer ytterligere anmerkninger i rullebladet. Du kan lese mer om dette her.

Du kan lese mer om konfliktrådet her og her. Behandling av en sak i konfliktrådet er gratis.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd