Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg som leietaker?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bor i en leilighet hos onkelen min. Jeg har en leiekontrakt på 2 år og nå har jeg og onkel og mitt søskenbarn kommet i uenigheter. De vil egentlig ikke at jeg skal bo der mere, men jeg har ingen annen plass å bo så jeg må nesten bli der. I leiekontrakten min står det gratis nett, men nette "funker ikke", onkel sier at det er noe galt med nettet. Men jeg tror ikke på det, siden nettet har aldri hatt passord før å nå har det det, plus at nettet har skiftet navn. Nettet har vært borte i 2 uker, så jeg tviler på at det er noe galt med det, siden de har ikke klart seg uten nett så lenge. Er dette lov? En annen ting er at jeg er for at de har nøkkel å kan komme inn i leiligheten min. Derfor er jeg redd for å være alene i leiligheten min. Jeg veit at det er to nøkkler til leiligheten å jeg fikk bare en. Er det lov å skifte lås på en leilighet som ikke er min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det høres ut som om utleieren din har skiftet brukernavn og passordet på nettet, ja. Men uansett om utleier har gjort dette eller ikke, plikter han etter kontrakten å forsyne din leilighet med nettilgang. Dette betyr at han må utbedre problemet, eventuelt kan du ta kontakt med nettleverandør selv på utleiers regning. Om du skal gjøre dette må du først gi utleier en frist for å utbedre problemet, og opplyse om at du selv vil utbedre og trekke utgiftene av på husleien om han ikke utbedrer.

 

I perioden hvor du ikke har tilgang til nettet kan du kreve et forholdsmessig prisavslag i leien, eksempelvis det kostnadene til internett er.

 

Utleier har ikke rett til å ha en nøkkel til leieobjektet. Jeg foreslår at du ber om å få alle nøkler som finnes til leiligheten utlevert. Om du ikke får dette kan du skifte lås i døren.

 

Har du flere spørsmål vedrørende dine rettigheter og plikter som leieboer kan du enten kontakte Leieboerforeningen, eller du kan gå inn på Boligjegeren.

 

 Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett