Hopp til hovedinnholdet

Det blir spredd nakenbilder av meg på internett.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger virkelig hjelp. og det fort!! Jeg vet det er litt min feil også da.. men jeg var sammen med en gutt for en stund siden, måned eller to. vi sier at han heter ola. ola har hatt en kjæreste før, som vi kaller kari. Så, jeg og "ola" var jo veldig gode kjærester. så, som fleste kjærester gjør, så sendte vi noen nakenbilder til hverandre. og så, en uke etter at jeg og "ola" har slått opp, klarer "kari" å hacke seg inn på facebooken til ola, og leser chaten til meg og han. Jeg og han holdt på litt mens de to var sammen. de var sammen to ganger med to ukers mellomrom, og hele tiden mens de var sammen, hadde jeg og han flørtet osv, sånn skikkelig flørting, på facebook. Hun blir dritt sjalu, og ser lenger ned i chaten, der det er noen nakenbilder av meg, og noen av han. Hun lagrer bildene, og viser de til en vi kaller "per" og ei vi kaller " Eva". De tre går sammen, og begynner å sende de bildene av meg og han irundt til folk irundt om kring i byen. Gutter jeg ikke har møtt før, spør meg på facebook om hva jeg heter på snapchat, og om de kan få et nakenbilde av meg. Og da får jeg et bilde av kuken deres hvis jeg gjør det. Noen jenter spammer meg ned på facebook ved å sende bildene av meg om og om igjen, og spør hvorfor jeg gjør sånnt. "herregud, æsj, jævla hore! ". Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.. jeg er redd for å miste vennene mine.. Jeg er fortsatt venn med "Ola" da. Og begge to vil ha bildene bort. Det har ikke kommet frem til der jeg bor enda, men hvem vet hvor lang tid det tar før det skjer ! Jeg tør ikke å si det til pappa, når jeg har allerede blitt tatt i å røyket, og drukket alkohol. Jeg kommer ikke til å si det til han heller. Jeg lurer på, hva skal jeg gjøre...? og kan jeg anmelde dem uten at pappa eller noen andre får vite det? Hvis jeg anmelder de, hva skjer da ? Og må politiet snakke med foreldrene mine ? Søstra mi vet det, og hun har vert for det samme selv. Men hun mistet alle vennene sine, og ble en "hore" som de på skolen kaller det. Hun sliter med å få seg venner den dag i dag. Når det skjedde med henne, var hun 14, nå er hun 21.. det går aldri bort.. Og et spørsmål til; Hva er det som skjer med de som sendte bildene, hvis jeg anmelder de? Får de prikk på rullebladet, bot, straff?? Vet det ble langt, men jeg trenger hjelp... Versåsnill, svar meg fort... Hilsen fortvilet 13`åring...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg synes at du skal snakke med faren din om dette og anmelde de som har gjort dette mot deg. Du trenger hjelp fra en voksen for å komme deg best mulig ut av denne situasjonen. 

 

Jeg skjønner at det er ubehagelig for deg å få sånne forespørsler som du viser til.

 

Du har fortalt at de som har spredd bildene er 14,15 og 16 år gamle.

I Norge er den strafferettslige lavalderen 15 år. Det vil si at du ikke kan straffes for handlinger som er begått før du er fylt 15 år.

 

Vedkommende som er 14 år vil derfor ikke kunne straffes på samme måte som de to andre på 15 og 16 år. Men i forhold til 14 åringen vil barnevernet kunne kobles inn i bildet og f.eks konfliktrådet.

 

Straffen for å spre bilder av andre på nett vil være avhengig av bildenes karakter. Du sier det er nakenbilder og at du er 13 år gammel. Bildene vil derfor kunne gå inn under parnepornografibestemmelsen i straffeloven § 204a. Strafferammen etter § 204a er bøter eller fengsel inntil 3 år.

 

Vedlagt følger en artikkel om nakenbilder på nettet. Den kan gi deg noen konkrete tips om hvordan man kan gå frem for å få fjernet bildene hvis de ligger på nettsider.

 

Lykke til!

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd