Hopp til hovedinnholdet

er det da lovlig for norske statsborgere å røyke cannabis i Colorado?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, etter mange klager vil jeg ta en kjapp test på hvor pålitelig denne siden er. Spørsmålet jeg nå stiller vet jeg allerede svaret på, og om jeg får feil svar vil jeg blir meget skuffet. Har hatt kontakt med advokater og politi og gått gjennom flere lover og regler og vet nøyaktig hvordan lovene gjelder med dette her. Som vi alle vet er Cannabis et ulovlig legemiddel/narkotika stoff her i Norge, og mange tror det er lovlig å røyke cannabis i Amsterdam fordi det er lovlig for de beboende der. Dette er ikke lovlig fordi den norske lov sier at norske statsborgere må holde seg til en rekke lover (lover som gjelder i utlandet er listet opp) og ifølge nederland kan kun turister røyke cannabis lovlig der noe som gjør det ulovlig for norske statsborgere (selv om mange gjør det likevel, men det skal vi ikke forholde oss til). Da er spørsmålet til dere (ikke svar galt nå), siden det er lovlig å røyke cannabis i Colorado i USA både for statlig beboende, og turister (ifølge loven i colorado), er det da lovlig for norske statsborgere å røyke cannabis i Colorado? Og hvorfor/hvorfor ikke? (( Beklager frekkheten, men jeg har sett mye useriøst av kommentarer og enkelte artikler dere har publisert for andre som jeg er meget skuffet over. )) -Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I Nederland er det lov å røyke cannabis. Fra den 1. januar 2013 ble det ulovlig for turister å røyke cannabis i Nederland. Nordmenn kan derfor straffes i Nederland dersom de røyker cannabis der.

I straffeloven § 12 nr. 3 bokstav a, er det listet opp en rekke lovhenvisninger til bestemmelser i straffeloven som får anvendelse på handlinger som er foretatt i utlandet. Herunder er kapittel 14 listet opp, som gjelder bl.a. straffebestemmelser om narkotika.

I straffeloven reguleres ikke bruk av narkotika, det er regulert i legemiddelloven. Vi har ingen bestemmelse som sier at legemiddelloven får anvendelse på handlinger som er foretatt i utlandet.

Bruk av narkotika i Colorado vil derfor ikke kunne straffes i Norge.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett