Hopp til hovedinnholdet

Rettigheter som ekstrahjelp

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurte på en ting, mye mulig folk har stillt det samme spørsmålet før. Men jeg har vært annsatt et sted siden Mars 2013 som ekstrahjelp, i sommer jobbet jeg 100% i sptember ekstrahjelp men jobber en del for å bare være kun ekstrahjelp. Har mere en mindre fast anhver lørdager mere en det er ikke konkret og at jeg får lov og være ekstrahjelp i enda en av dems butikkee. Men hvor går grensen som ekstrahjelp? Og hva er minne rettigheter som ekstrahjelp? Hilsen en fortvila jente som har jobba noen år som ekstrahjelp på abdre arbeidsplasser og.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet for ekstrahjelp/ringevikar/tilkalling er ofte at arbeidsavtale ikke angir X antall arbeidstimer eller bestemte arbeidsdager. Slik sett er arbeidsforholdet noe «løst» - arbeidstaker har hverken rett eller plikt til å jobbe i et bestemt omfang, mens arbeidsgiver på sin side ikke har plikt til å gi den ansatte noe omfang av arbeid. Utgangspunktet er derfor at arbeidstaker kan takke nei hvis forespurt, men kan på den annen side ikke regne med å få arbeid av arbeidsgiver.

På den annen side er det ikke uvanlig at arbeidsavtaler henviser til arbeidsplaner for konkrete oppsett av arbeid. Slik sett er arbeidsplanen en del av avtalen. Hvis din arbeidsavtale først sier «ved behov» for så å konkretisere en arbeidsplikt med å vise til en arbeidsplan kan det være noe uklart hva dette innebærer. Dette må du først og fremst snakke med arbeidsgiver om, for å avklare hva som er faktum, eventuelt få din arbeidsavtale mer spesifikk.

Ved uenigheter må du søke juridisk bistand (eksempelvis advokat) for hjelp til avtaletolkning med videre. Dette er som nevnt innledningsvis rettslige problemstillinger – Arbeidstilsynet kan ikke avgjøre hva du kan og ikke kan i slik sammenheng.

Les mer om ekstrahjelp på vår hjemmeside her
Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med Ung.no


Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett