Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å beslaglegge mobilen når det ikke er opplyst i skolereglementet

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Lærer tok mobilen min, kan jeg anmelde for tyveri? I følge opplæringsloven §3-7 må refsningstiltak være opplyst om i skolereglementet. Vårt reglement sier ingen ting om at lærere kan konfiskere privat eiendom. Når læreren likevel tok mobiltelefonen min uten forvarsel har jeg da grunnlag for å politianmelde? Ble ordentlig fornærmet av at han uten noe som helst grunnlag fra reglementet stjal en eiendel fra meg og beholdt den flere timer etter at jeg var ferdig med undervisning den dagen. Føler mine rettigheter ble krenket og jeg kommer nå til å ha vanskeligheter med å stole og føle meg trygg på lærere i framtiden. Går forresten i tredje klasse på videregående skole.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, flott du tar kontakt! 

Det stemmer som du skriver at refsingstiltak eller sanksjoner ved brudd på skolens ordensreglement skal være opplyst i skolereglementet. Står det spesifikt i ordensreglementet at skolen kan beslaglegge mobiltelefonen, så har skolen lovhjemmel til det for ordensmessige tiltak på skolen. Skolen skal derimot levere telefonen tilbake til eleven etter endt skole dag. Dette handler om at ordensreglementet er kun gjeldende på skolen.

Selv om det ikke står noe om mobilbeslag i ordensreglementet på din skole, tviler jeg på at du kommer noen vei med en anmeldelse. Dette handler også om at du fikk mobiltelefonen din igjen.

Du kan selvfølgelig klage til skolen at de gjennomfører sanksjoner som ikke er opplyst ordensreglementet. Er du ikke fornøyd med svaret eller vedtaket fra skolen, kan du klage videre til Fylkesmannen.  

 

Vennlig hilsen Ole Marius Vollen, elev- og lærlingombudet i Telemark.   

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett