Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal holde fest, og lurer på reglene for når det skal være stille. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal holde fest i et boligstrøk og lurer på hvordan reglene er for når det skal være stille. I tillegg til klokkeslett, finnes det noen konkret støygrense i desibel? Det var opprinnelig et isolert villastrøk med fire hus, men har nå for et halvt år siden blitt forstyrret av digre blokker som har blitt bygget TRE meter unna husveggen vår. I tillegg til de offentlige lover, må jeg da forholde meg til borettslagreglene siden vi nesten bor vegg i vegg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Straffeloven inneholder forbud mot å forstyrre den "alminnelige fred og orden" og "omgivelsenes nattero". Det må foretas en konkret vurdering av om bestemmelsen er overtrådt eller ikke.

Videre er det slik at de fleste kommuner i Norge har forskrifter som omhandler når det skal være stille i boligstrøk. Det vanligste er at det skal være stille mellom kl. 23 og kl. 7. Eventuelt kan det hende at politivedtektene der du bor, inneholder noen reguleringer vedrørende støy. Jeg vil derfor anbefale deg å kontakte kommunen/politiet der du bor for å forhøre deg om dette. 

Dersom ditt hus ikke omfattes av borettslaget, vil du ikke være forpliktet til å følge borettslagets vedtekter.

Uavhengig av regelverket, vil det uansett være greit å sende ut nabovarsel før festen. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett