Hopp til hovedinnholdet

Må jeg endre navn

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år! Foreldrene mine er skilt, og mamma er forlovet på nytt. Når hun gifter seg sier hun at jeg også er nødt til å bytte etternavn, selv om jeg ønsker å beholde etternavnet mitt akkurat sånn som det er.. Har jeg ikke lov til å ta den avgjørelsen selv? Det er jo ikke jeg som skal gifte meg liksom??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Endring av navn reguleres av navneloven. I lovens § 12, som omhandler endring av navn, står det at:
"Melding om å ta, endre eller sløyfe navn for noen som ikke har fylt 18 år, skal fremsettes av den eller de som har foreldreansvaret, eller disse må ha samtykket i meldingen. Gjelder meldingen et barn over 12 år, må også barnet selv ha samtykket. Selv om det ikke foreligger samtykke etter første eller annet punktum, kan meldingen godtas dersom det foreligger særlig grunn".

Som du ser av bestemmelsen må en navneendring godkjennes av de som har foreldreansvaret for deg. Dette innebærer at dersom din far også har foreldreansvar for deg, så må han også samtykke. Og siden du er over 12 år gammel kreves det i tillegg et samtykke fra deg.

Dersom du virkelig ikke ønsker å endre etternavn foreslår jeg at du prøver å snakke med din mor om dette. Du må prøve å forklare henne hvorfor du ikke ønsker å endre ditt navn og hvorfor det er så viktig for deg å beholde ditt nåværende navn.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett