Hopp til hovedinnholdet

Kan andre ta bilde av meg uten min tillatelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, læreren min sier at andre mennesker kan ta bilde av meg å ha det i mobilen sin om personen ikke viser det til andre, men jeg mente at det ikke er lov til å ta bilde av meg om jeg selv ikke vil at personen skal ha bilde av meg. Hva er det som er riktig? Kan folk ha bilde av en person i mobilen sin selvom personen selv ikke vil det??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan ikke nekte andre å ta bilder av deg, men du kan i visse tilfelle nekte dem å publisere eller gjengi bilder av deg offentlig, f.eks. legge bilder ut på Facebook.

Hvis det er snakk om bilder med aktuell og allmenn interesse, der avbildningen av deg er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet, eller bildet gjengir en forsamling, kan bildet publiseres eller gjengis offentlig uten ditt samtykke.

Reglene om når den som har tatt bilde av deg må ha samtykke til å publisere dette bildet finner du i åndsverkloven § 45 c, som du finner her.

Svaret på spørsmålet ditt er altså at i noen tilfeller må du bare leve med det, men hvis det er noen som tar bilder der kun du er avbildet er hovedregelen at du kan nekte dem å publisere bildet.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett