Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil slutte å lyve.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13år jeg syntes det er vanskelig å slutte å lyve, men jeg vil veldig slutte. Jeg håper jeg kan få mange fine råd eller måter jeg kan slutte å lyve på. Jeg er ikke så gammel og jeg begynner å miste forholdet mellom familien de begynner å si at de skal sende meg bort jeg trenger hjelp. Vær så snill

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skiver til oss.

De fleste har vel en eller annen gang sagt noe som ikke er sant, eller brukt en løgn for å skjule noe, eller sette oss selv i et bedre lys. 
Jeg synes det er bra det at du forstår at du må endre deg i fohold det at du lyver. Dette fordi du ikke bruker en liten løgn en sjelden gang, men du lyver som en hovedregel, slik jeg leser det du skriver her.

Du skriver at forholdet til familien din ikke er så bra, og at de sier at de skal sende deg bort. Det er jo veldig alvorlig. På bakgrunn av det du skriver tenker jeg at det er bra at du ønsker å gjøre noe med dette.
Jeg vet ikke  hva det er som gjør at du lyver. Noen lyver fordi de da oppnår noe, eller at de fremstår bedre.  Noen lyver for å skjule noe, og det finnes flere grunner til at man lyver.

Hvis du skal slutte å lyve må du tenke igjennom hva du tenker det at du lyver handler om. I forhold til familien din kan det være svært vanskelig å stole på deg hvis du lyver.

Venner vil jo også gjennomskue at det du sier ikke er sant, og da vil kanskje vennene dine ikke være sammen med deg. Vennskap bygger jo blandt annet på det å kunne stole på hverandre, og ærlighet.

Jeg synes at du skal snakke med helsesøster på skolen om det at du lyver, og hvordan det påvirker forholdet til familien din. Ved å snakke med helsesøster kan du få hjelp til å se på hva det er som gjør at du lyver. Du kan da finne ut hvordan du skal kunne snakke sant. Du kan ha fokus på å snakke sant, og hvis du lyver kan du tenke over hva du burde ha sagt. Du må jo også kunne innrømme at du lyver slik at familie, og venner kan hjelpe deg å komme ut av den onde sirkelen man lett kommer inn i når man lyver.

For å slutte å lyve må du endre tankemønsteret ditt, og du kan snakke med helsesøster om det, eller eventuelt få hjelp fra en psykolog.

Familien din kan også få hjelp av familievernkontoret.

 

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

5 på gata: Hvorfor lyver vi?

Fem ungdommer

Ung.no har spurt ungdommen: hvorfor lyver vi?

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett