Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er ikke alle våpen forbudt?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på en ting. Norsk lov sier at strikkvåpen (sprettert, slynge) foldekniver, og butterfly kniver, og blåserør er ulåvlig samt slag våpen som slåsshanske karate stav, battong, slåsshanske m.m ulovlig i norge for at det påstås at dette er farlig. På grunn av voldsbruk... Dette kjønner jeg ikke! For jeg vet at luftgevær kan skyte piler på lik linje som blåserør, en kjøkken kniv kan være like skadlig som en folde kniv eller en butterfly, et balltre, store ringer, rør, pinner etc kan skade like mye som disse slag våpnene også pil og bue er låvlig men ikke rekkert og slynge. Enda buen har mye større kraft enn disse andre strekkvåpnene. D er ikke våpnet i seg selv som er farlig det er personen bak. D er ikke pistolen som dreper menneske det er menneske som står bak. Går man inn for å skade noen kan alt brukes som våpen! Hvorfor er da ikke alt forbutt? Det å lage, eige, eller selge. Har ingen ting å si.d er hva du bruker d til!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En kjøkkenkniv eller lignende kan selvfølgelig være farlig dersom den ikke blir brukt slikt den er ment til å brukes. Men det er nå en gang sånn at man ikke kan forby alt som kan forårsake skade. 

De våpnene som er listet opp i våpenforskriften § 9, og som du nevner i spørsmålet ditt, er våpen som lovgiver har vurdert at ikke har et aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter. En kjøkkenkniv har et aktverdig formål, den brukes til matlaging, og den fremstår heller ikke som et voldsprodukt. 

Noe av grunnen til at vi har en våpenlov i Norge er samfunnets behov for sikkerhet. Ved å ha en våpenlov kan norske myndigheter til en viss grad kontrollere våpen i sivilt eie.

Hvis du vil lese i våpenloven finner du den her.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett