Hopp til hovedinnholdet

Hvordan melder man seg ut av statskirken? Hvilke konsekvenser får det?

 

Spørsmål
hei. jeg er en 16 år gammel jente. jeg har tenkt lenge på å melde meg ut av den norske statskirke. jeg vet at jeg da ikke kan gifte meg i kirka eller døpe ungene mine der. men jeg lurer på, kommer jeg uansett til å bli begravet selvom jeg ikke er medlem av den norske statskirke?

også lurte jeg på. hvordan melder man seg ut? er det en lang og vanskelig prosess? hva må jeg gjøre? vil det ha konsekvenser for jobb og yrke videre i livet? håper jeg får svar på alle spørsmålene =)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Etter at du har fylt 15 år kan du fritt melde deg inn eller ut av Den norske kirke. Dersom du ønsker å melde deg ut, må du fylle ut et utmeldingsskjema og sende det til kirkebokføreren der du bor (finn adressen på www.kirken.no) eller Kirkerådet. Skjemaet kan du bl.a. laste ned på kirken.no.

Det vi kaller borgerlig gravferd (gravferd uten prest) er åpen for alle, og kirkegårdene er offentlige gravplasser. De eies av kommunene som betaler for driften, og de er åpne for alle, uavhengig av livssyn. Det samme gjelder for gravkapellene og krematoriene.

Dersom du melder deg ut av statskirken vil det ikke påvirke din fremtidige karriere, med mindre du ønsker å jobbe i kirken eller en kristen organisasjon. Det er et personlig valg, og det viktigste er hva du føler og hvilket livssyn du kan identifisere deg mest med. Du kan selvsagt også velge å ikke tilhøre noe spesielt livssyn.

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til religionsfridom

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Barnekonvensjonen slår fast at alle land skal respektere retten barn og unge har til tanke-, samvits- og religionsfridom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om sex og samlivsting?

Hvor lenge har du rett til selvbestemt abort?