Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg tar ut pengene på BSU-kontoen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg flytter ut av landet om et halvt år, permanent. Er norsk statsborger, alltid vært. Spørsmål vedr. hva som skjer dersom jeg åpner BSU og overfører penger jeg har der til vanlig konto for å ta dette med meg når jeg bosetter meg i utlandet? Har tenkt til å avslutte alle konti i Norge. Hvordan gjøre dette ift. skatting av BSU penger? Er det mulig, eller er alt dette låst uansett hva.. selv om det er mine penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan når som helst ta pengene ut igjen fra BSU-kontoen. Problemet er at du må tilbakebetale den reduserte skatten du har fått gjennom alle årene du har spart. Du får bare beholde denne skattegevinsten hvis pengene overføres direkte til dekning av deler av kjøpesummen for boligen du kjøper. Tar du ut pengene beholder du beløpet du har spart + rentene, men du vil få en regning på tilbakebetaling av skattefordel. Siden reglene i mange år har vært at man får redusert skatten man betaler med 20% av det man sparer, vil det i praksis si at du må tilbakebetale et beløp som tilsvarer 20% av sparebeløpet på kontoen.

Jeg er usikker på om du kan bruke BSU-pengene til kjøp av bolig i utlandet. Uansett må du vente med å ta ut pengene til du kan overføre dem direkte til boligselgeren. Om BSU-pengene kan brukes til kjøp av bolig i utlandet, kan du få svar på ved å kontakte banken din.

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett