Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om navneendring

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, til å begynne med vil jeg bare si at dere gjør en utrolig bra jobb, dere har hjulpet meg (og garantert mange andre) masse! :) I mai i år mistet jeg dessverre mammaen min... Vi var veldig nære, derfor vil jeg legge til hennes etternavn, i tillegg til det jeg har nå (fikk kun pappa sitt når jeg ble født). Hvordan fungerer det? Både søsteren min (som har hovedansvaret for meg) og pappa syntes det er greit, så det er ikke noe problem. Men hvordan gjør jeg det? Og må jeg bytte ut alt av kort, pass osv eller må man ikke det? På forhånd takk!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for tilbakemeldingen, det er veldig hyggelig å høre at du får hjelp til det lurer på her på Ung.no. 

Du kan søke om å legge til moren din sitt etternavn nettsidene til Skatteetaten. Siden du er under 18 år trenger du samtykke fra faren din (jeg regner med at han har foreldreansvar for deg, selv om søsteren din har hovedansvaret for deg). 

Du bør bytte ut passet ditt, og du bør nok også bytte ut bankkortet ditt. Hvis du ikke bytter passet ditt nå må du passe på å ikke oppgi etternavnet ditt til moren din når du bestiller flybilletter osv., fordi det navnet som står på billetten skal samsvare med det navnet som står i passet. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett