Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye er en brukerdose?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, ble tatt for bruk og besittelse av cannabis i helgen. Leste på Wikipedia at loven skiller mellom besittelse i legemiddelloven og oppbevaring i straffeloven ved 1-2 "brukerdoser". Hvor mye er en brukerdose? Har lest at politiet opererer med 0.25g, mens andre organisasjoner opererer med 1g. Jeg kan umulig ha hatt mer enn 2g på meg, og ønsker selvfølgelig heller å bare ha brudd på legemiddelloven på rullebladet fremfor legemiddelloven + straffeloven. Jeg godtok forelegg på stedet, og mistenker nok at jeg får et brev hvor det vil stå at jeg har brutt både legemiddelloven og straffeloven. Hvordan kan jeg "krangle meg til" å få kun brudd på legemiddelloven? Skal jeg ringe politiet? Må jeg møte i retten for dette? Betale ekstra saksomkostninger? Grunnen til at jeg ønsker å ikke få straffeloven på rullebladet er fordi strafferammen er 2 år, dette kan ha innvrikninger på visumsøknader til bl.a. USA i fremtiden! Takker for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Forelegg kan som hovedregel bare brukes ved erverv og oppbevaring som ikke tar sikte på videre omsetning, altså "en brukerdose". Her er grensen satt til 15 gram hasj eller marihuana.
 
Dette fremgår av Riksadvokatens rundskriv om narkotikasaker punkt V. Her kan du lese mer om det du lurer på.
 
Et forelegg er en straff. Dersom man vedtar et forelegg, kan det fremgå på politiattest. Dersom man ikke vedtar, blir det reist tiltale og saken må gå for retten. Det avgjørende for om dette kan bli et forelegg eller er en sak som må gå til retten er mengden, den går det nok ikke an å krangle på hvis politiet har veid det.
 
Les mer om politiattest i vedlagte artikler.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett