Hopp til hovedinnholdet

fyllekjøring med båt, hva er straffen? Straff for å kjøre uten båtførerprøve?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har noen spørsmål innen samme katogori. 1. Hva skjer hvis man fyllekjører med båt å blir tatt av politiet? 2. Hva skjer dersom politiet tar deg for å kjøre uten båtførerprøva? 3. Hva skjer hvis man blir tatt for begge deler ( også fler ganger ) ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Promille mellom 0,8 og 1,5 straffes med bøter. Er promillen høyere, kan straffen bli fengsel. Boten settes normalt til en tredels brutto månedsinntekt, men kan under skjerpede omstendigheter bli høyere.

En annen sak med promille og båt er at du kan risikere å få en sperrefrist på å ta eventuelt båtførerbevis, dersom du ikke hadde dette fra før. Det kan også påvirke sperrefristen på billappen.

Hvilken straff man kan få dersom man kjører båt som krever båtførerbevis uten å ha dette, står i lov om fritids- og småbåter § 37 og forskrift om krav til minstealder og båtførerbevis mv. for fører av fritidsbåt § 20. Her står det at man straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år. Vanlig straff for å kjøre uten båtførerbevis er bot på inntil 5000 kr. Det er også mulig at du får en sperrefrist som vil si minst ett års utsettelse på båtførerprøven. Dette står i lov om fritids- og småbåter § 28 c.

Gjentar man lovbrudd flere ganger, eller gjør man flere lovbrudd på en gang, så vil straffeutmålingen skjerpes.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og båtkjøring

To båter på Geirangerfjorden (colourbox.com)

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, men det er begrensninger på hva slags båter du får lov å kjøre. Det er også avgjørende om du er over eller under 16 år, og om du har båtførerbevis eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett