Hopp til hovedinnholdet

Kan man kjøpe rifle og hagle uten jegerprøven? Hvorfor er det høyere aldersgrense for håndvåpen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg leste dette på XXL sine nettsider: "Aldersgrensen er 18 år på rifle og hagle. Det kan i særskilte tilfeller søkes om dispensasjon fra fylte 16 år. For håndvåpen er aldersgrensen 21 år, og det er ikke mulig å søke om aldersdispensasjon fra dette kravet. For håndvåpen kreves også aktivt medlemskap i skytterklubb i 6 mnd før søknad kan innvilges." Betyr det at rifler og hagler kan søkes om uten bestått jegerprøve? Jeg trodde det var nødvendig. Og hva er grunnen til at håndvåpen har høyere aldersgrense? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Man kan søke politimesteren om tillatelse til å kjøpe rifle eller hagle dersom man er over 16 år, og enten har bestått jegerprøven eller vært medlem av forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon i seks måneder, og har anbefaling fra denne foreningen, se våpenforskriften § 10. Det er derfor riktig at en person kan få tillatelse til å kjøpe rifle eller hagle uten å ha bestått jegerprøven, men personen må da oppfylle det andre alternative vilkåret om å være medlem i en skytterklubb og ha anbefaling av denne.

Når det gjelder aldersgrensen for revolver og pistol, så har jeg ikke funnet noen begrunnelse i forarbeidene til loven. Jeg vil likevel tro at grunnen til at det er høyere aldersgrense for pistol og revolver, er at det sjeldnere vil være behov for å eie slike våpen. De kan f.eks. ikke brukes til jakt. Videre er det snakk om små og lette våpen, som det er enkelt å skjule. Det kan derfor tenkes at det i mange tilfeller er større fare for at det kan skje ulykker og oppstå farlige situasjoner med slike våpen, enn med de større våpnene som er vanskeligere å skjule og bære med seg, og at det av den grunn er krav om høyere aldersgrense.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett