Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk en prikk på rullebladet mitt for tre år siden. Kan jeg reise til USA?

Jente
 

Spørsmål
Heia.

Jeg er ei jente på 21 som har et spørsmål som jeg ville satt utrolig stor pris på om dere ville hjulpet meg med.

Jeg fikk en prikk på rullebladet mitt rett etter at jeg var fylt 18 for nasking på et kjøpesenter. Det hele var fryktelig dumt og jeg angrer selvfølgelig veldig på alt som skjedde. Dette er nå litt over 3 år siden.
Mitt spørsmål er hvordan dette vil påvirke meg i forhold til reise til USA? Jeg har blitt invitert med på en toukers tur, men om jeg får blitt med avhenger helt av dette.

På forhånd tusen takk for svar.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er ikke noe som offisielt heter rulleblad, men det er noe som heter strafferegister og noe som heter politiattest. En politiattest er en attest fra politiet som viser om det er registrert lovstridige eller kriminelle forhold på en person. Selve opplysningene i strafferegisteret vil aldri bli slettet, men når det har gått en tid vil ikke politiet gi ut opplysningene til noen. I strafferegistreringsloven er det gitt klare regler for hva som skal stå på politiattester, og hvor lenge opplysningene skal stå der.

Det finnes tre typer politiattester:
  • en ”vanlig”
  • en ”uttømmende og
  • en ”begrenset attest”

I den uttømmende politiattesten finnes absolutt alle opplysninger som er å finne i både straffe- og bøteregisteret ditt - uansett hvor lenge det er siden disse er begått. Dommen din vil dermed alltid bli stående på denne politiattesten. Skal du for eksempel begynne i forsvaret, i fengselsvesenet, i politiet, i et vaktselskap eller jobber relatert til lufthavn, går de gjennom den uttømmende politiattesten. De vurderer da om din forbrytelse eller ditt forelegg vil ha betydning for om de vil ansette deg eller la deg gå på skolen.

I den vanlige/ordinære politiattesten, som du får hvis ikke loven sier noe annet, tas med bøter som er mindre enn 2 år gamle, dom for forbrytelser som er mindre enn 5 år gamle eller mindre enn 10 år gamle for alvorlige forbrytelser. I ditt tilfelle vil jeg tro at dommen din blir stående i to år før det blir utelatt. Du kan lese mer om hvilke forhold som ikke tas med i denne politiattesten i strafferegistreringsloven § 6. Du finner loven på www.lovdata.no.

Når det gjelder innreise til USA, så må du kanskje søke om visum før du reiser dit. Da må du legge ved utskrift av straffe- og bøteregisteret. Du kan ta kontakt med den amerikanske ambassaden på www.usa.no hvis du har flere spørsmål om dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om noveller?

Hva betyr "in medias res"?