Hopp til hovedinnholdet

har ledelsen på skolen rett til å se igjennom mobiltelefonen min? eller er det bare politiet som har autoritet til det?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

har ledelsen på skolen rett til å se igjennom mobiltelefonen min? eller er det bare politiet som har autoritet til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet har hverken skolen eller politiet adgang til å se gjennom telefonen din. Dersom politiet skal se gjennom telefonen din må de ha grunn til å beslaglegge den, f.eks. fordi den er bevisgjenstand i en straffesak.

Normalt må man ha et klart grunnlag for å kunne beslaglegge andres eiendeler. I følge opplæringsloven § 2-9 skal kommunen gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte skole. I dette reglementet skal det blant annet gis regler om hvilke tiltak som kan brukes mot elever som bryter reglementet. Reglementet skal gjøres kjent for både elevene og deres foreldre, og du kan derfor be læreren din om å få se regelen neste gang han/eller hun tar mobilen din.

Dersom det står i ordensreglementet, kan skolen beslaglegge ulovlige gjenstander og rusmidler. Videre har skolen adgang til å beslaglegge utstyr og gjenstander dersom bruken av utstyret forstyrrer undervisningen. Men skolen har ikke adgang til å ransake eleven eller elevens veske/ransel for gjenstander, og kan ikke beslaglegge gjenstander eller utstyr som ikke forstyrrer undervisningen. Dette betyr i praksis av elevene har adgang til å ha mobiltelefoner avslått eller i stille modus i skoleveske eller ransel mens undervisningen pågår.

De fleste skoler har i dag svært strenge regler når det gjelder mobilbruk i skoletiden. Den kan de fleste steder være med i sekken, men må være avslått. Blir den sett av en voksen, konfiskeres den og noen skoler har det som regel at elevens foreldre må komme til skolen for å hente den.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan læreren ta mobilen min?

Mobilfri sone-skilt i skolegården (foto: ung.no)

Mange som blir fratatt mobilen i timen mener læreren ikke har lov til det. Skolen sier noen annet. Hvem har rett?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett