Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet sjekke telefonen min.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Heisann :) Jeg ble stoppet av polititet nå på fredag fordi jeg var beruset å gikk med en kjegle på hodet (fortjente å bli stoppet) Jeg beklaget meg osv.. Men under ransakingen skjedde det noe jeg tviler på at politiet har lov til å gjøre. De hadde mistanke om jeg hadde brukt narkotika (Weed),ved kun å lyse meg i ansiktet (ikke noen andre tester) noe jeg ikke hadde gjort. Den ene politimannen tok telefonen min og ba meg taste inn koden slik at de kunne gå gjennom telefonen min...Noe de gjorde. Er dette lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av straffeprosessloven §195 at politiet ved skjellig grunn til mistanke om at du har begått et lovbrudd som kan medføre fengsel, har rett til å ransake deg. Politiet ser ofte på personers pupiller for å avdekke om personene har ruset seg på narkotiske stoffer. Det er mulig det var en slik sjekk som var bakgrunnen for ransakelsen.

Det har nylig blitt avgjort av Høyesterett at politiet ikke kan åpne låste telefoner med tvang. Hvis politiet kun ba deg om å åpne telefonen og du samarbeidet med politiet og aksepterte dette, har ikke politiet gjort noe galt. Det er for øvrig nå kommet et forslag fra Justisdepartementet, om endring i straffeprosessloven, som vil gi politiet mulighet til å tvinge personer til å åpne telefonene sine. Du kan lese mer om det i denne artikkelen fra NRK.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett