Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg arve gjeld?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Håper dere kan hjelpe meg med å forstå dette! Jeg er enebarn og mamma begynner å bli gammel. Hun er enslig. Mamma sliter med økonomien...penger har hun nok av, men hu er en av de verste tilfellene sammenlignet med luksusfellen.. jeg er redd for å få gjelda hennes når hun dør. Er redd for at det er nærmere 2 millioner sammen med lånet på leiligheten som er ca 1 mill på. Leste litt på nettet og det står at du må ikke ta på deg gjelden hvis du ikke vil og det står om skiftet bobog uskiftet bo, privat og offentlig. Det skjønner jeg meg ikke mye på. Kan du forklare meg på en forståelig måte hvordan det her er? Mvh bekymra

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis gjelden til moren din er høyere enn verdiene hun eier bør du be om å få offentlig skifte etter at hun er død. Med verdier menes f.eks verdien av bolig og bil og andre formuesgjenstander som kan selges.


Dersom du påtar deg å ordne med skifte på egenhånd (privat skifte) tar du på deg ansvar for både verdier og gjeld. Du kan ikke bli ansvarlig for gjeld dersom du ikke påtar deg ansvaret for privat skifte.

Ved offentlig skifte kan du ikke arve gjeld. Det offentlige vil selge eiendeler av verdi i boet, og innfri så mye gjeld som mulig. En eventuell restgjeld må de som har penger til gode slette.

Håper dette bidrar til at du blir mindre bekymret.

Dersom moren din ikke klarer å håndtere gjelden sin på egenhånd bør hun kontakte en økonomisk rådgiver i NAV/kommunen, som enten kan hjelpe henne med å rydde opp eller hjelpe henne med å søke gjeldsordning.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett