Hopp til hovedinnholdet

har de lov å bruke makt og sette beroligende sprøyte uten mitt samtykke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Eg har slitt psykisk i snart 1 år no og har vel hatt til saman sju korte og lengre opphold (lengste var 10 uker) på ei ungdomsavdeling for psykisk helsevern i fylket der eg kjem frå. Når eg blir lagt inn skjer det ofte akutt og ting er gjerne litt dramatisk. Den siste gangen var det for eksempel på med håndjern, magebelte og fotjern en politibetjent sittande nærmast på meg og bak i ein politibil med blålys til riktig avdeling med ein ambulanse i følge eg vart og lagt i bakken ved fleire anledninger. Eg skal ikkje spør om dei har lov til dette for det regner eg med. Det eg lurer på er at når eg kom på avdeling var eg framleis sint og urolig og personal la meg både i bakken, holdt meg fast med makt leenge i tillegg til at dei på et tidspunkt tvang meg ned i liggande stilling og satte ei sprøyte med beroligande heilt utan mitt samtykke. Det eg lurer på er om dei hadde lov til dette. Er det ikkje slik at dei ikkje har lov å bruke makt. Ein ut av diagnosene mine er disossiativ lidelse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vet ikke nøyaktig hvilken lovhjemmel du blir innlagt etter, men uansett så har avdelingen lover, forskrifter og instrukser som de må følge. Dersom de utøver tvangsbruk, så må de journalføre dette.

Be om å få begrunnelsen deres for tvangsbruken, og å få en forklaring på hva de har lov til og ikke. Jeg skal ikke gi deg noe svar på om det de gjorde var lov eller ikke, men det var nok mest sannsynlig et nødvendig inngrep for å beskytte både personalet og deg selv.

Hvis du etter å ha hørt sykehusets begrunnelse mener at sykehuset har brutt loven kan du sende en klage på tvangsbruken til Kontrollkommisjonen. Sykehuset kan informere deg om hvordan du går fram for å klage.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Ung med kronisk og psykisk sykdom

Jente står alene på et svaberg. (Foto: privat)

Emilie deler sin historie. Historen handler om å utvikle en utmattelse der kroppen sviktet mer og mer samtidig med at det gikk hardt ut over det psykiske. Det utviklet seg over tid. Hun forsto ikke hva som skjedde, men kjente at kreftene sviktet. At andre kom med kommentarer om at hun skulket eller ignorerte sykdommen,var ekstra vanskelig.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett