Hopp til hovedinnholdet

Lurer på noen ting angående hva videregåender skoler faktisk har lov til...

Gutt 17 år
 

Spørsmål
Heisann

jeg lurer på noen ting angående hva videregåender skoler faktisk har lov til:

1) På skolen min sin hjemme side, så ligger det ute bilder og telefon nummer til alle elevene som alle andre 800 elevene på skolen kan gå inn å se på, er ikke dette imot personvern loven?
2) Vi ble nektet å være russ av avdelingslederen, han sa vi ikke fikk komme i russeklær på skolen. Jeg sjekket på nettet om lover om dette, å utfra det jeg fant ut sto det at ingen kunne bestemme hvilken kles stil som er riktig og hvilken som er gal, jeg tok det opp med han og det han svarer med er "Du skal bare prøve meg, jeg skal hjelpe deg og finne lærlingeplass". Dette syns jeg på en måte ble sett på som utpressing, blir nektet å gå i ønsket klær, å vist vi gjør det så sa han jo egentlig at han ikke kommer til å hjelpe med å finne lærlinge plass. ??

3) No skal de på skolen starte å overvåke datamaskinene vårres med et program, er dette lov?

Takker på forhånd, håper jeg kan få noen hjelpene svar til å få skolen til å bli en orgentlig plass.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

1. Bilder av elever er likestilt med personopplysninger. Dersom skolen publiserer bilder på internett kreves det samtykke fra den enkelte elev, eller elevens foresatte hvis eleven er under 15 år. Når det gjelder publisering av bilder på skolens intranett er spørsmålet mer tvilsomt, men antagelig har skolen rett til å gjøre dette uten samtykke.

2. Det følger av opplæringslovens § 3-7 at fylkeskommunen skal gi forskrifter for ordensreglement for den enkelte skole. Det er antatt at man som en del av ordensreglementet har en viss anledning til å innføre klesreglement. Du oppgir ikke hvilket fylke du bor i, så jeg vet derfor ikke hvilke regler som gjelder på din skole. I dette reglementet skal det blant annet gis regler om hvilke tiltak som kan brukes mot elever som bryter reglementet. Eventuelle brudd på reglementet kan bare straffes i henhold til dette. Avdelingslederen har ikke rett til å true med å nekte deg lærlingeplass. Jeg anbefaler deg å spørre han hvilken hjemmel han har for å komme med en slik trussel.

3. Jeg forstår spørsmålet ditt slik at skolen din skal loggføre og kontrollere internettbruken til elevene. Dette har de anledning til, uten samtykke fra elevene eller foresatte, hvis formålet er å kontrollere sikkerheten i datasystemet. Ved andre formål må skolen ha samtykke fra hver enkelt elev, eller foresatte hvis eleven er under 15 år. Skolen skal uansett informere elevene tydelig om at de legger igjen spor etter seg når de bruker maskinene. Det skal også opplyses at sporene vil bli undersøkt, og hvorfor skolen gjør dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om økonomi?

Hvorfor sparer staten penger fra olje og gass i et eget oljefond?