Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet ransake meg uten grunn?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har politiet lov til å ransake deg uten ransakingsordre? Visst du blir stoppet uten grunn, og politiet vil ransaker deg(fek. vil vite hva/om du har noe i veska), har du rett til å be om ransakingsordre da? Har du rett til å nekte dem å sjekke i veska? Når har du rett til å be om ransakingsordre? Har ikke noe rulleblad og holder ikke på med noe ulovlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Politiet kan stanse deg på gaten, uten noen tilsynelatende god grunn.

Politiet kan da kreve at du oppgir personalia (navn, alder og bosted), uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke. Dette kan du lese mer om i politiloven § 8. Dersom du ikke frivillig oppgir personalia, kan politiet kroppsvisitere deg for å finne legitimasjon. De kan da undersøke veska di også. 

Politiet kan også visitere deg uten at de har noen mistanke om at du har gjort noe straffbart, feks for å undersøke om du har noe våpen på deg. Se mer i politiloven § 7 og § 7a. 

Dersom politiet skal ransake en person, så må det være fordi de leter etter bevis. 

Adgang til ransaking reguleres av straffeprosessloven § 195. Ransaking av en person innebærer først og fremst undersøkelse av personens klær, væske eller ting. Men det kan også omfatte å lete etter gjenstander som er festet til de ytre deler av kroppen, f.eks en ring festet i håret eller narkotika festet med tape i armhulen, altså gjenstander som fysisk kan beslaglegges. For å ransake person i etterforskingsøyemed kreves skjellig grunn til mistanke – altså sannsynlighetsovervekt. Kriminalitetskravet er at det foreligger mistanke om en handling som kan medføre frihetsstraff.

Straffeprosessloven § 195 annet ledd hjemler politiets adgang til ransaking av person som ikke er mistenkt for noe straffbart forhold, men ransakingen må foregå i forbindelse med etterforsking av en konkret straffbar handling. Mistankekravet er det samme som ved ransaking av en mistenkt. Kriminalitetskravet er at handlingen mistanken gjelder kan føre til straff av fengsel i mer enn 6 måneder. Dette åpner for ransaking i forbindelse med relativt ubetydelig kriminalitet.

Jeg har også lagt ved en artikkel om ransaking.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett