Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikkbot i 2013. Jeg utdanner meg som barn- og ungdomsarbeider og lurer på hvorvidt det påvirker mine utdanningsplaner og senere jobbmuligheter innenfor dette emnet.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk idag et brev fra sismo.no om at jeg kan sone en dag dersom jeg ikke nedbetaler de resterende 2000 kr av en bot jeg fikk i 2013. Jeg utdanner meg som barn- og ungdomsarbeider og lurer på hvorvidt det påvirker mine utdanningsplaner og senere jobbmuligheter innenfor dette emnet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kommer an på hva du fikk bot for.

Når man søker en jobb der man skal arbeide med barn og unge, vil arbeidsgiver be om attest fra politiet - barneomsorgsattest. (Også for mange slike studier kreves at man fremlegger politiattest. Jeg er ikke kjent med om man må fremlegge politiattest underveis i studieløpet eller ikke. Det er imidlertid vanlig å legge frem attest hvis man skal ut i praksis som en del av studieløpet). 

Formålet med dette er å sørge for at man ikke ansetter personer som kan begå overgrep mot mindreårige, som har skadelig innflytelse på mindreårige, eller som kan minske tilliten til at mindreårige tas hånd om av skikkede personer, jf. politiregisterloven § 37 nr.4. I politiregisterloven § 39 er det ramset opp en rekke straffebestemmelser, blant annet narkotikalovbrudd og seksuallovbrudd. Med mindre boten du fikk er knyttet til overtredelse av noen av disse bestemmelsene, vil det ikke fremgå av attesten, og dermed ikke påvirke utdanningsløpet ditt eller jobbmulighetene dine.

Dersom boten er knyttet til noen av de oppramsede bestemmelsene, er det verdt å merke seg at flere av dem blir slettet fra politiattesten etter en viss tid, se politiregisterloven § 40. Jeg kjenner ikke til om det eventuelt vil fremgå av politiattesten "på nytt" hvis du nå må sone én dag i fengsel. Du kan evt. kontakte politiet og spørre dem om dette. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett