Hopp til hovedinnholdet

Jeg er i arbeidspraksis hos NAV, er det riktig at jeg skal være der på fulltid?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har akkurat begynt i praksisplass og får tiltakspenger gjennom NAV. Jeg tror det er 365 kr dagen. Det jeg lurte på er om det er noen lover på hvor lenge man kan jobbe pr dag når man kun har 365 kr og er i praksis? Jeg er jo ikke ordinær arbeidstaker der. Både sjefen for der jeg er i praksis og NAV mener jeg MÅ jobbe 7.5 timer pr dag, men jeg syns det er utrolig lenge for så lite penger, i tillegg er det en veldig krevende jobb og fysisk arbeid. Er i en barnehage. Jeg snakket også med veilereden min på NAV og hun sier at jeg kan prøve med 7,5 timer først og se hvordan det går, også kanskje forkorte det senere hvis det blir for mye. Sjefen hadde ringt veilederen min og da hadde de to kommet fram til at jeg må jobbe 7,5 timer hver dag. Jeg synes det er veldig urettferdig, og i tillegg snakket jeg med noen som også får tiltakspenger som jobber 5 timer pr dag, og dem ble overrasket av at jeg måtte jobbe så lenge, og at jeg måtte snakke med veilederen min igjen. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Arbeidstrening/arbeidspraksis er som hovedregel på heltid, altså 37.5 timer per uke. Det kan tilpasses individuelt hvis det er behov for det, men utgangspunktet er heltid.

Arbeidspraksis er begrenset på den måten at det kan vare i inntil 4 uker, med mulighet for forlengelse i ytterligere inntil 8 uker. Maks varighet for arbeidspraksis er 12 uker.

Det er altså begrensninger i hvor lenge arbeidspraksis kan brukes, og det kan avtales et timeantall per uke, hovedsakelig fulltid.

Nå er det i ditt tilfelle avklart at du skal være der 7,5 timer per dag.

Vi forstår at du føler at den økonomiske gevinsten ikke er helt den store. Men hvis du prøver å flytte fokuset over til det du faktisk lærer av å være i arbeidspraksis, kanskje det føles bedre? Arbeidspraksisen gir deg større muligheter til å kunne få jobb, og er du enig i at det er bedre å være i arbeidspraksis enn å ikke gjøre noe?

Med tanke på at arbeidspraksis er begrenset i tid, så håper vi at du klarer å tenke på at verdien av å få arbeidserfaring og referanser fra arbeidsgiver er større enn verdien av pengene du får.

Du kan selvfølgelig ta det opp på nytt med veilederen din. Hvis helsen din er god og med din unge alder tatt i betraktning, så bør det ikke være noe i veien for at du er der på fulltid i den korte perioden det varer.  

Ønsker deg lykke til videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett