Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov å starte en side på Facebook der jeg tar i mot bestillinger på egenproduserte hundehalsbånd?

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei! Vet ikke om dere kan svare men jeg prøver... Jeg har begynt å lage paracord halsband til hund, en populær teknikk der man fletter band og fester til klipser osv. Ser veldig orgentlig ut. Har jeg lov å starte en side på Facebook der jeg tar i mot bestillinger på slike halsband? Eller må jeg søke om det? Har det noe å si at jeg er under 18? Takk på forhand.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er så vidt jeg kjenner til ikke noe i veien for at du kan selge egenproduserte hundehalsbånd på på bestilling på Facebook. Det finnes egne salgsgrupper på Facebook der man kan selge og kjøpe ting. Jeg regner med at du må benytte deg av noen av disse.

Du må likevel være obs på skillet mellom å selge noe som hobbyvirksomhet og som næringsvirksomhet. Hvis man selger varer som hobbyvirksomhet, så er dette i utgangspunktet ikke skattepliktig. Man må derimot skatte av beløpet hvis virksomheten blir ansett som næringsvirksomhet. Grensene mellom disse to formene for virksomhet er ikke klare, det må foretas en konkret vurdering bl.a. av virksomhetens omfang og om virksomheten er egnet til å gå med overskudd over tid. Du kan lese mer om dette på skatteetatens nettsider. Jeg anbefaler deg å kontakte skatteetaten direkte, så vil du nok kunne få veiledning av dem. Kontaktinformasjon finner du her.

Når man er under 18 år, kan man som hovedregel ikke starte opp næringsvirksomhet. Dette har sammenheng med at man ikke har lov til å inngå juridisk bindende avtaler, jf. vergemålsoven § 9. Man kan likevel søke om tillatelse fra fylkesmannen til å drive slik virksomhet, jf. vergemålsloven § 11.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett