Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde noen for ærekrenkelser?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem med at en enkeltperson sprer usannheter om meg. Det har nå gått så langt at folk peker på meg offentlig, baksnakker osv. Personen som sprer ryktene har gjort det umulig for meg å ta kontakt slik at jeg ikke får en slutt på ryktene. Ryktene går på alt fra psykisk helse til salg av sex.. ingenting av dette er naturligvis sant. Men hvordan kan jeg få en slutt på det? Leste at det er mulig å anmelde personer for æreskrenkelser? Er dette fortsatt mulig? Eller er loven endret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den gamle straffeloven hadde egne bestemmelser om æreskrenkelser. Disse ble ikke videreført i den nye straffeloven, og ærekrenkelser ble dermed avkriminalisert da den nye straffeloven trådte i kraft 1.oktober 2015.

I enkelte tilfeller kan ærekrenkelser fortsatt straffes etter straffeloven § 267 (krenkelse av privatlivets fred). Denne bestemmelsen gjelder imidlertid krenkelse av privatlivets fred gjennom "offentlig meddelelse". Dette kan typisk være ved å skrive om disse ryktene på en blogg, Facebook, etc. Hvis det ikke har vært snakk om offentlig meddelelse i ditt tilfelle, er ikke bestemmelsen aktuell.

Det kan kanskje tenkes at straffeloven § 266 kan brukes. Ifølge denne bestemmelsen er det straffbart å forfølge en person eller på annen måte krenke en annens fred ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd.

Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg, og det gjør det ikke lettere at det ikke er mulig for deg å få kontakt med personen som sprer ryktene. Jeg synes du skal kontakte politiet, forklare situasjonen for dem, og høre hva de vil anbefale deg å gjøre.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett