Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde ham for ærekrenkelser?

Jente 15 år
 

Spørsmål

en gutt ble sint fordi jeg ikke ville bli sammen med han og nå sprer han rykter om meg. kort fortalt. det startet rolig ved at han fortalte folk at vi var sammen. jeg snakket da med han og ba han om å gi seg. deretter fortsatte han med å si at jeg var en "gold digger" som kun likte han for pengene hans osv. jeg ba han igjen om å gi seg, da han responderte med sinte tilbakemeldinger. nå sprer han rykter om at jeg var innlagt to ganger på sykehus. første gangen fordi jeg prøvde å drepe meg selv og andre gangen fordi jeg kuttet navnet hans inn i armen min med en kniv. jeg ba han igjen om å slutte, men det gjorde han ikke med tanke på at han nå nylig har fått venner av seg til å sende meg meldinger hvor de kaller meg hore og "gold digger", og insinuerer at jeg selger meg selv. jeg lurer på om det er mulig å anmelde han for ærekrenkelse? selv om saken mest sannsynlig blir henlagt, så virker det ikke som om noe annet hjelper. Han har vært involvert med politi flere ganger for lovbrudd.

Besvart 13.02.2018 19:37
 

Svar
Hei

Det er ikke noen bestemmelser om ærekrenkelse i den någjeldende straffeloven (straffeloven av 2005), slik det var i den gamle straffeloven (straffeloven av 1902). Ærekrenkelser ble altså avkriminalisert da den nye straffeloven begynte å gjelde fra 1.oktober 2015. 

I enkelte tilfeller kan ærekrenkelser fortsatt straffes etter straffeloven § 267 (krenkelse av privatlivets fred). Denne bestemmelsen gjelder imidlertid krenkelse av privatlivets fred gjennom "offentlig meddelelse". Dette kan typisk være ved å skrive om disse ryktene på en blogg, Facebook, etc. Hvis det ikke har vært snakk om offentlig meddelelse i ditt tilfelle, er ikke bestemmelsen aktuell.

Det kan kanskje tenkes at straffeloven § 266 kan brukes. Ifølge denne bestemmelsen er det straffbart å forfølge en person eller på annen måte krenke en annens fred ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd.

Du kan kontakte politiet, så er det opp til dem å vurdere om det som har skjedd er et brudd på noen av straffelovens bestemmelser. Jeg håper det løser seg for deg, slik at dette stopper. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett