Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet ringe hjem til foreldre uten grunn? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om politiet har rett til å ringe hjem til foreldre til mindreårige uten grunn? Eks. hvis jeg er ute og ruller og så blir jeg sluppet av et eller annet sted og så møter jeg på politiet, har de da rett til å ringe hjem til mine foreldre og si at jeg er ute? Og hvorfor har de eventuelt lov til dette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Politiet har rett til å vise eller bringe hjem barn som driver omkring på egen hånd på offentlig sted etter kl. 22.00. Dette kan de gjøre overfor barn som antas å være under 15 år. 

Politiet kan også ta hånd om barn som de møter, hvis de er bekymret for barnets helse eller utvikling, og i så tilfelle umiddelbart sørge for at barna blir tatt med til foreldrene. Det vil typisk kunne være hvis barnet er beruset eller lignende, og gjelder for barn under 18 år. 

Dette står i politiloven § 13

Når politiet på denne måten tar ansvaret for et barn de er bekymret for, er det jo bare midlertidig i påvente av at foreldre eller andre overtar ansvaret. De må derfor kunne kontakte foreldrene, for å sørge for at de følger opp barnet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett