Hopp til hovedinnholdet

Risikerer jeg å miste statsborgerskapet dersom jeg forteller riktig alder? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er egentlig en 18-20 gammel jente men i Norge er jeg en 02er. Foreldrene mine ville at æ skulle være yngre i Norge sånn at jeg kunne få mer rettigheter og sånt men jeg er utrolig lei av å være en 02er. Hva tror du kommer til å skje hvis jeg forteller sannheten til politiet. Risikerer jeg til å miste statseborgerskapen min? Kommer den ekte alderen min til å stå på identitets dokumentasjonene mine hvis jeg kommer frem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke svare på hva som kommer til å skje dersom du forteller dette til politiet, eller om du vil kunne få ny identitet. 

Reglene for tap av statsborgerskap sier at du kan miste statsborgerskapet dersom vedtaket om å gi deg norsk statsborgerskap er ugyldig. Det vil for eksempel kunne være situasjonen dersom du i søknadsprosessen har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger eller bevisst holdt tilbake viktig informasjon, og dette hadde stor betydning for at søknaden din ble innvilget. 

Dette er en alvorlig sak, og du bør snakke med foreldrene dine eller en annen voksen du stoler på for å få hjelp til å tenke deg godt om hva du vil gjøre. Det kan også være at du bør ta kontakt med en advokat, som kan gi deg nærmere råd og informasjon om regelverket og eventuelt bistå i kontakt med myndighetene. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer

Kontakt Utlendingsdirektoratet (udi) om du har spørsmål

UDI-skil (Foto:Udi)

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett