Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å ta med passasjerer under 18 år på biltur?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Er det ulovlig å ta med passasjerer under 18 år på biltur, uten foreldrenes samtykke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, det er i utgangspunktet ikke ulovlig. Det er lov å kjøre med passasjerer under 18 år. Ungdom under 18 år har i stor grad lov til å ta avgjørelser i eget liv, og om de vil være med på en biltur vil som regel falle inn under dette. 

Samtidig har foreldre lov å nekte barn under 18 år å gjøre noe som foreldrene mener er farlig eller skadelig for dem. Det følger av barneloven.

Foreldreansvar handler om å sikre og ivareta barnets interesser og behov gjennom hele oppveksten. Foreldreansvaret gir en plikt til å gi barn omsorg og en rett til å ta avgjørelser for barnet i viktige spørsmål. Hvis foreldrene mener at bilturen på noen måte kan være skadelig for barnet, har de derfor lov til å nekte.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Bør det innføres egne regler for unge sjåfører i trafikken?

F.eks. forbud mot helge- og nattkjøring, forbud mot kjøring på motorvei, begrensninger i antall passasjerer eller begrensninger som følge av trafikkforseelser.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett