Hopp til hovedinnholdet

Kan min bror bo fast hos meg og min mor?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år som har en lillebror som bor hos min far, mens jeg bor hos min mor. Min lillebror er 12 år gammel og hans eneste ønske er å bo hos meg og mor, men hans far vil ikke la han. Jeg lurer på hvordan han kan flytte hos min mor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Først og fremst takk for at du tok kontakt med oss her på ung.no.

Situasjonen du beskriver høres vanskelig ut, det er svært vanlig for barn som har to hjem å bli involvert i foreldrenes konflikter rundt bosted. Noe som kan være både stressende for din bror, men også for deg som må være et vitne til situasjonen.  

Det er vanskelig å forstå situasjonen helt ut ifra det du skrev, men det er svært typisk for barn å føle seg dratt i en lojalitet konflikt mellom den en bor hos og den andre forelderen. Det høres ut som broren din er trygg på å snakke med deg.

For å komme tilbake til spørsmålet ditt, i Norge er det foreldrene med foreldreansvar som skal bestemme hvor barn under 16 år skal bo.Når det gjelder samvær, foreldrerett og hvor barn skal bo etter en skilsmisse, skal de voksne samarbeide og alltid tenke på barnets beste. I de fleste tilfeller så har begge foreldrene dette ansvaret. Det vil si at det er hans far og din mor som må møtes for å diskutere bosted dersom han ikke ønsker å bo hos faren lenger. Selv om det er de med foreldreansvar som bestemmer, så er foreldrene pliktig til å lytte til barns ønsker fra de er fylt 7 årdette står i barneloven! Se gjerne på denne artikkelen. I barneloven står det at etter barnet er fylt syv år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

Din mor og hans far kan gjerne ta kontakt med familievernkontor. De har stor erfaring med å hjelpe foreldre komme frem til en samværsordning som er det beste for barnet. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

 

Jeg håper at dette er til hjelp.

Vennlig hilsen familieterapeuten og ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett