Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett på å få en timeplan som passer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i 3. Klasse på studiespesialiserende, og fullførte R2 (matte for vg3) da jeg gikk i 2.kl på vgs. Derfor har jeg begynt på kurset kalkulus 1 på universitetet i byen jeg bor i. Jeg er ikke med i UNG-ordningen (?) som er i noen byer. Vil det at jeg jobber med matematikk 1 år foran telles som tilpasset opplæring? Synes det var litt uklart ettersom jeg egentlig har fullført matematikkursene som er på videregående, men har jeg ikke likevel rett på tilpasset opplæring? Problemet er det at selv om skolen visste når jeg har forelesninger og kollokviegruppe allerede i mai, så klarte de ikke å tilpasse timeplanen slik at jeg rekker alt. Av tre mulige kollokviegrupper og to forelesninger, så rekker jeg én forelesning per dags dato. Jeg føler at jeg ikke blir hørt og at jeg blir oversett av ledelsen på skolen. Det er som om de tenker at siden jeg er foran i matte, så impliserer det at jeg ikke trenger noe hjelp med noe, noen gang. Har jeg rett til å få timeplanen tilpasset?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Noen har fått tilbud om å ta fag fra universitetet mens de ennå er elever på videregående. Dette er dessverre ikke en rettighet man har krav på. Dermed blir det også vanskelig å kreve at skolen legger timeplanen slik at det passer for universitetet. 

Når det er sagt, har skolen tydeligvis ikke gjort stort for å hjelpe deg her. Her er noen spørsmål og ideer du kan vurdere:

  • Har du bedt om møte med rektor for å forklare situasjonen?
  • Har du vurdert å bytte klasse om timeplanen dermed går bedre opp?
  • Har du søkt om 15 % fraværsgrense i og med at du har en utfordrende situasjon? Da kan du rekke flere av forelesningene selv om du får fravær i andre fag.
  • Kan du søke om organisert studiearbeid i deler av opplæringen i andre fag som kolliderer med forelesninger? Det vil si at du jobber med skolearbeidet på egenhånd og leverer det du skal til lærer. Da får du ikke fravær.

Lykke til med å finne en løsning!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett