Hopp til hovedinnholdet

Jeg var på fest og moren til han som hadde festen sier hun vil anmelde oss

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg var på fest på lørdag og hadde det ganske morsomt. jeg vet selv at jeg ikke gjorde noe galt eller ødela noe og jeg var med venner, ingenting alvorlig skjedde. Men moren til han som hosta festen kom hjem og hun ble sur fordi det var rotete hjemme hos han (jeg satt med noen venner i kjelleren mens jeg hørte hun kom hjem) så sa hun at hun skulle anmelde oss til politiet og jeg har aldri gjort noe så alvorlig. jeg vet ikke om hun gjør det eller ikke men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, har jeg rett til å forsvare megselv? i tillegg vet jeg at noen andre på festen gjorde ting som ikke var greit, men jeg har ikke noe vitne eller noe informasjon nok til å gå til avhør. jeg er egentlig et ``englebarn`` og vil ikke at foreldrene mine skal tro at jeg har gjort noe kriminelt hvis jeg får anmeldelse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være at hun ikke anmelder dere, men om hun gjør det så kan du bli kalt inn til avhør og da må du fortelle alt som det var. Jeg forstår kanskje ikke helt hva du mener med spørsmålet om du har rett til å forsvare deg selv, men dersom du ikke har gjort noe galt så vil du heller ikke bli tatt for noe.

Om du blir avhørt som vitne har du plikt til å fortelle sannheten og ikke holde tilbake noe informasjon fra politiet. Det vil si at du da også må fortelle om det du vet om hva andre på festen gjorde.

Det kan også hende at politiet får vite om festen selv om ikke noen blir anmeldt for å ha gjort noe ulovlig der. Da kan det være at politiet velger å kalle deg inn til en bekymringssamtale som følge av at du var tilstede. Uansett om du blir kalt inn til bekymringssamtale eller avhør så vil dine foreldre bli kontaktet.

Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine om festen dersom du tenker at det kan komme en anmeldelse. Det er sannsynligvis bedre at de får høre det først fra deg enn om de skulle bli kontaktet av andre foreldre eller politiet. Da har du mulighet til å fortelle dem hva som skjedde og hva du gjorde og ikke gjorde.

Lykke til! Jeg håper det ordner seg greit for deg.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett