Hopp til hovedinnholdet

lov til å sjekke min telefon når jeg er vitne?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har blitt innkalt til avhør hos politiet som vitne på grunn av en slosskamp jeg så. Jeg lurer derfor på om de har lov til å sjekke min telefon for hva de vil. Er det noen regler på dette? Syntes det er litt rart om de skulle hatt lov til å gå igjennom alle mine private bilder og meldinger osv når jeg stiller som vitne. Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For at politiet kan sjekke telefonen din må det være trolig at det er innhold på den som er relevant for saken. Politiet kan ifølge regelen i straffeprosessloven § 203 ta beslag i ting som antas å ha betydning som bevis i saken fram til saken er endelig avgjort med dom. Hvis det ikke er noe som tilsier at du har noe på telefonen som kan være bevis, så kan politiet heller ikke beslaglegge den.

Hvis du ikke ønsker å gi fra deg telefonen frivillig er det påtalemyndighetene som tar avgjørelsen

Du kan snakke med politiet om hvorvidt de trenger å ta beslag i telefonen din eller om du kan kun gi dem det bilder, meldinger eller filmer som er relevante.

Det er mulig å be om å få utlevert en beslaglagt gjenstand før saken er avgjort ved dom. Da må du be om dette,  se straffeprosessloven § 208.  

Du har etter straffeprosessloven § 230 plikt til å møte opp hos politiet, men du har ikke plikt til å gi en forklaring i saken. Samtidig kan det være lurt å samarbeide med politiet hvis du har informasjon eller bevis som kan hjelpe politiet med å oppklare saken.

I påtaleinstruksen § 8-10 og 8-11 kan du lese mer om hvordan et avhør av vitne skal foregå.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik foregår en rettssak

Oslo tinghus (foto: Endre Hesthagen/ung.no)

Stadig vekk hører vi om store straffesaker i media. De alvorligste forbrytelsene får mye oppmerksomhet, både når de etterforskes og når de skal opp for retten. Her kan du lese om hvordan straffesaker behandles av domstolene og hva som skjer i rettssalen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett