Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for at barnevernet tar fra meg et barn?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke om jeg har riktig tema, men håper på svar. Jeg lurer på, hva skal egentlig til for at barnevernet tar fra meg et barn? Jeg har slitt med angst og beskymringer i noen år, og lurer på om dette kan være grunn nok til å kunne ta det ifra meg? Jeg har ikke fått noe barn ennå, men ønsker jo det etterhvert.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

For at barnevernet skal kunne ta et barn ut av en familie mot foreldrenes vilje må det foreligge et skriftlig vedtak fra Fylkesnemnda. Når barnevernet vurderer at den omsorgen barnet får hos sine foreldre er så mangelfull at barnevernet vil fremme sak om omsorgsovertakelse har foreldrene rett til å få oppnevnt egen advokat på det offentliges regning.

Det rettslige kravet for en omsorgsovertakelse er at det foreligger det en kan kalle alvorlige mangler med den omsorgen barnet får. Barnevernet må foreta en grundig undersøkelse hvor det normalt undersøkes ved flere kilder om det foreligger alvorlige mangler ved den omsorgen barnet får, før de fremmer en sak om omsorgsovertakelse til Fylkesnemnda. Se mer informasjon om omsorgsovertakelse her: www.bufdir.no/Barnevern/Om_barnevernet/Gangen_i_en_barnevernssak/4_faser/Undersokelse/Omsorgsovertakelse/

Jeg synes ikke du skal bekymret deg for om du kan miste omsorgen for et fremtidig barn fordi du har slitt med angst og bekymringer i noen år nå. Du kan helt klart bli en fin mamma til tross for angst og bekymringer. Forhåpentlig når tiden er inne for deg å få barn, så har du det mye bedre med deg selv og har flere gode støttespillere som kan gi deg godhet, varme og fine nyttige råd underveis. 

Dersom du trenger noen å snakke med nå, så kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom. De kan gi deg god støtte og fine råd som du kan ha nytte av fremover.

Se også artikler jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern