Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine lar meg aldri gå ut. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurte på om det er lov å stenge barna sine inne? Foreldrene mine lar meg ikke gå ut. Aldri. Jeg vil være sosial og vil være med folk. Jeg bli deprimert av å være alene. Og jeg får ikke lenger lov til noe. De bare kjefter på meg hele tiden. Og jeg får alltid nei som et svar. Jeg vil også gå ut med venner. Pappa lar søskene mine dra men ikke jeg. Jeg synes dette er så urettferdig. Jeg blir så sur og frustrert. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg orker ikke lenger

Besvart 17.12.2018 11:08
 

Svar
Hei

Du skriver at du har lyst til å være sosial og være med folk, men at foreldrene dine ikke lar deg gå ut. Det føles også urettferdig at søsknene dine får lov men ikke du. Det er forståelig at du blir skuffet, lei deg og frustrert over at det er forskjellsbehandling hjemme. Slik jeg forstår deg opplever du at foreldrene dine er alt for strenge med deg. Foreldrene dine er kanskje redd for at det skal skje noe som ikke er bra og føler ansvar for å ta vare på deg? 

Foreldrene dine har ansvaret for deg til du er 18 år, men det betyr ikke at du "kan stenges inne" som du skriver. I barneloven står det at barn skal høres og at barnets mening skal vektlegges (selv om det er foreldrene som avgjør f.eks. hvor lenge du kan være ute o.l.). Du skriver ikke om det har skjedd noe som gjør at foreldrene dine er spesielt bekymret for deg. Det er uansett viktig at foreldrene dine får tillit til deg og føler at de kan stole på deg. 

Kanskje du kan invitere venner hjem slik at foreldrene dine kan bli kjent med dem og dermed bli mere trygg på hvem du er sammen med? For mange foreldre føles det også trygt å vite hvor ungdommene er.  Hvis de vet hvor du er og hvem du er sammen med er det antakelig større sjanse for at du får gå ut. De vil også se at du er til å stole på om du kommer hjem til avtalt tid og holder andre avtaler.

Jeg vil anbefale at du snakker med foreldrene dine og forteller hvordan du har det. Se vedlegg med gode tips til en slik samtale. Det kan også være lurt å snakke med helsesøster på skolen om situasjonen hjemme. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i din situasjon. Venner er jo veldig viktig for ungdommer på 14 år!

Håper du snart får det bedre! Lykke til!

Her er noen lenker som kan være nyttig:

www.ung.no/problhjemme/1611_Krangling%2C_strenge_grenser_og_br%C3%A5k_hjemme.html

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_foreldre_som_ikke_forst%C3%A5r_deg.html

 

 

 

 

 

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett