Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å overvåke hva jeg gjør på nett?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei har foreldre engentlig lov til å bruke Microsoft Family for å se hva du gjør på din egen pc?

Besvart 18.02.2019 14:09
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

En av juristene på Ung.no har svart på dette tidligere:

"I følge barneloven § 30 har foreldrene dine foreldreansvar for deg frem til du fyller 18 år. Dette foreldreansvaret skal utøves ut fra dine interesser og behov. Etterhvert som du blir eldre skal du gis stadig større selvbestemmelsesrett.

 

Det er ikke uvanlig at foreldre ønsker å holde et øye med hva deres barn og ungdom holder på med på internett, særlig ikke hvis det tidligere har oppstått situasjoner som gir grunn til bekymring. Dersom foreldre har en konkret og berettiget bekymring for barnets internettbruk har de både rett og plikt til å gjøre noe for å kontrollere bruken.

 

Det kan være flere grunner til at foreldre bekymrer seg for barn og ungdoms internettbruk, og jeg kan ikke vite hva som er dine foreldres bekymring. Jeg foreslår at du prøver å snakke med foreldrene dine om dette. Du kan spørre hva de konkret er bekymret for. Du bør også prøve å forklare hvorfor du synes det er ubehagelig å bli overvåket på den måten. Kanskje du kan overbevise dem om at du er kjent med hvilke farer som er forbundet med internettbruk, og at du tar forholdsregler for å unngå dem. Eller kanskje du kan klare å få en forståelse for hva som er grunnen til at foreldrene dine ønsker å overvåke nettbruken din".

 

Hilsen Medietilsynet, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett