Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov til å reise vekk uten at foreldrene mine vet det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vil reise å besøke kjæresten som bor langt unna. Kan jeg kjøpe fly billetter selv uten st forelsrene mine vet det? Og kan jeg kjøpe billett på flyplassen?

Besvart 15.03.2019 10:38
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss.

Du spør om du kan bestille flybilletter og besøke kjæresten din uten at foreldrene dine vet om det. Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å tilbringe tid sammen med kjæresten din. Det er ikke så lett å være sammen med noen som bor langt unna.

Har du snakket med dine foreldre om at du ønsker å besøke han? Så lenge du er under 18 år er det dine foreldre som bestemmer over deg. Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år, men inntil du er 18 år har de likevel rett til å nekte deg å reise alene.

Mange reiseselskaper, flyselskaper, hoteller etc har 18 års grense for sine tilbud. Du må derfor ta kontakt med det selskapet du vil reise med og høre hvilke regler de har.

Jeg vil råde deg til å snakke med dine foreldre om hvordan dere kan løse denne situasjonen. Dersom de gir deg lov er jo det greit, men dersom ikke må dere snakke sammen om hvordan du kan få til å ha et forhold til en kjæreste som du er glad i.

Ønsker deg lykke til!

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer

Nettkjærester

SMS-flørting (colourbox.com)

Noen har kjæreste de bare har pratet med på nettet. Det kan være fint, men det kan også by på noen utfordringer. Vet du hva du bør tenke over hvis du har nettkjæreste?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett