Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må man være for at foreldrene ikke skal vite om legekontakt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hvor gammel man må være for å gå til legen alene uten at foreldrene trenger å vite hva som blir sagt. Og hvor gammel må man være for å dra til helsekontor?

Besvart 25.03.2019 10:29
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Fra du er 16 år har alt helsepersonell fullstendig taushetsplikt overfor foreldre og andre, så du kan trygt oppsøke legen din uten at foreldrene dine få vite hva som er sagt. 

Man kan oppsøke alle typer helsekontor uansett alder. Hos fastlegen koster det penger fra man er 16 år, på helsestasjon for ungdom er det gratis :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett