Hopp til hovedinnholdet

hva skjer hvis jeg ringer politiet å lyver om at det er en bombe på skolen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hvor legitim er det å ringe med telefon til Norges politiet eller Krypos og løgne at bomben er plantet på en skole, et universitet, et kontor eller et kjøpesenter, og de skal snart eksplodere, eller å spørre venner som bor i Ukraina å gjøre det? Og generelt, hvordan blir en annen telefonhooliganisme straffet (uhøflige ord, støtende vitser, fornærmelser og trusler mot helse og liv på telefonen)?

Besvart 29.05.2019 15:12
 

Svar
Hei

Å fremsette en bombetrussel vil bli anmeldt til politiet og kunne straffes etter straffeloven § 263, som sier:

"Den som i ord eller handling truer med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

En trussel på telefon, vil også kunne straffes etter samme bestemmelse. 

Avhengig av situasjonen, kan man også bli anmeldt for å fremsette grove trusler, jf. straffeloven § 264:

"Grove trusler straffes med fengsel inntil 3 år. Ved avgjørelsen av om trusselen er grov skal det særlig legges vekt på om den er rettet mot en forsvarsløs person, om den er fremsatt uprovosert eller av flere i fellesskap, og om den er motivert av fornærmedes hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion, livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett