Hopp til hovedinnholdet

Hva sier norsk lov angående bruk av LED-lys i parklyktene på en bil?

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Heisann! Hva sier norsk lov angående bruk av LED-lys i parklyktene på en bil? - Er det satt spesielle krav til hvilken type lyspærer som kan brukes på bilen? Er det i tillegg et krav til farge på pærene? Ble forleden dag stoppet av politiet siden jeg hadde blåe pærer i parklyktene. De sa at blålys var forbeholdt politiet, og at jeg måtte fjerne dem. De sa ikke noe om hvilken type pærer som kunne brukes, men bare at blått ikke var lov. Det som jeg mener virker ganske rart, er at det finnes en så teit lov som det - hvis den i hele tatt fins?? Kan du bekrefte dette? (Krav til farge, eventuelt type pærer) Politiet bruker kun STROBE-effekt i blålysene sine, så jeg synes det er merkelig om en eller annen bilist skulle ta meg for å være politi. I tillegg så er politiets blå lys mye sterkere og klarer enn pærene jeg hadde. - Det er heller ikke noe hold i forklaringen at jeg kan bli tatt for å være et utrykningskjøretøy fra medtrafikantene mine! Siste spørsmål; Finnes det en eller annen plass, på nettet eller i landet, hvor kan man sende inn forslag til lovendring?? Takk for svar på forhånd!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjøretøyforskriften, som er gitt med hjemmel i vegtrafikkloven, angir kravene til belysningen på en bil. Forskriften setter blant annet spesifikke krav til lyspærer og lykter, plassering av disse, lysstyrke og lysfarge.

Om parkeringslys sier forskriften blant annet at lyset skal være hvitt, slik at det er forbudt å ha blått lys. Det er også satt spesifikke krav til hvilke lyspærer som kan benyttes. Jeg anbefaler at du tar kontakt med biltilsynet der du bor for nærmere informasjon om dette.

Dersom du har forslag til lovendring vil det ansvarlige departementet være rett instans å kontakte, noe som i dette tilfellet vil være Samferdselsdepartementet.


Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om høyere utdanning?

Kan du få tilleggspoeng for avtjent verneplikt?