Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å nekte meg å være sammen med kjæresten min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Det er ti års aldersforskjell mellom foreldra mine, og de ble sammen da mamma var 18, så derfor tenkte jeg ikke de skulle reagere som de gjorde da jeg fortalte dem at jeg hadde en kjæreste på 20. Vi har vært sammen i snart 6 måneder, jeg kan snakke med han om alt og vi har det alltid gøy sammen, han har heller aldri pressa meg med sex. Men da jeg fortalte om han, ville de ikke en gang gi han en sjanse å møte han. De sa at det var altfor stor aldersforskjell, og jeg ikke fikk lov å ha kontakt med han på noen som helst måte! Nå må vi hele tiden snike oss rundt når vi skal møtes. Så spørsmålet mitt er: Har foreldra mine lov til å nekte oss å være sammen? Isåfall er det noe jeg kan gjøre for å få de til å endre meninga si om dette..? Jeg er jo over den seksuelle lavalder, burde ikke jeg få bestemme dette selv da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Foreldrene dine har i utgangspunktet både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg frem til du fyller 18 år. Du skal likevel gis stadig større rett til å ta avgjørelser på egen hånd. Foreldrene dine skal alltid høre din mening før de tar en avgjørelse på dine vegne, og din mening skal på grunn av din alder tillegges stor vekt. Avgjørelser skal uansett tas ut fra dine interesser og behov.

 

På grunn av din alder skal det i utgangspunktet en del til for at foreldrene dine skal kunne bestemme hvem du ikke kan være kjæreste med. Jeg vet imidlertid ingenting om kjæresten din, og det kan være gode grunner for at foreldrene dine ikke ønsker at du skal treffe han. Jeg foreslår at du snakker med foreldrene dine, og ber dem forklare hvorfor de mener det ikke er i din interesse å treffe denne gutten. Kanskje de også har andre grunner enn bare aldersforskjellen? Det er også viktig at du får gitt uttrykk for ditt syn, og dine argumenter. Dersom du klarer å komme med dine argumenter på en moden og ordentlig måte, så kanskje du kan berolige foreldrene dine, slik at dere kan komme til enighet.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsenjuristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om verneplikt?

Hva skjer på sesjonsdagen (Sesjon del 2)