Hopp til hovedinnholdet

Gjelder promillegrensen på sjøen kun for båter med motor?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! På sjøen kan du ha maksimalt 0,8 promille for å føre en båt. Gjelder dette kun båter med motor? Kan jeg ro rundt i robåten min, stup full? Hva om båten er med motor, men motoren ikke blir brukt? Jeg ror rundt full, mens motoren ikke er i bruk. -- Er det påbudt med lys på båter uten motor / uten motoren i gang? I så fall; hvilke andre regler gjelder KUN for båter med motoren i gang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det fremgår av lov om fritids- og småbåter § 33 at man under påvirkning av alkohol (0,8 promille) ikke kan "føre eller forsøke å føre" en småbåt som har "motor som fremdriftsmiddel" eller "seil som fremdriftsmiddel og en største lenge på 4,5 meter eller mer".

 

Med småbåt menes "enhver flytende innretning som er beregnet på og i stand til å bevege seg på vann, og som har en største lengde på inntil 15 meter".

 

Det er med andre ord ikke ulovlig å ro i båt i alkoholpåvirket tilstand. Lovens § 32 sier imidlertid at man ikke må "føre eller forsøke å føre" en småbåt dersom du etter din tilstand må anses "uskikket til det". Dette gjelder også om du ror, og uansett hva tilstanden skyldes.

 

For en redegjørelse for hvilke regler for de forskjellige typetilfellene og båtene vil jeg anbefale deg å ta kontakt med politiet eller sjøfartsdirektoratet.


juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Kva veit du om bustad og flytting?

Korleis skal ein betale depositumet?