Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er en gutt på 15 år som ikke får lov til å bruke linser av foreldrene mine. Kan jeg kjøpe meg linser selv?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg er en gutt på 15 år som ikke får lov til å bruke linser. Foreldrene mine tror jeg blir skadet av det, og har sett at jeg har plagde litt med det tidligere, men det var fordi jeg veldig liten og brydde meg ikke så masse. Jeg har veldig dårlig syn, og problemet er at jeg vil ikke bruke briller, som fører til at jeg går rundt med dårlig syn. Jeg mister også noe skolegang, fordi jeg klarer såvidt å se hva læreren skriver på tavla, men som oftest bruker jeg briller i timen. Har jeg da lov til å kjøpe meg linser SELV?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter vergemålsloven § 12 kan mindreårige etter fylte 15 år, selv råde over de midler man har tjent ved eget arbeid eller som vergen har latt den mindreårige få til egen rådighet (lommepenger). Du kan derfor kjøpe deg linser selv for dine egne penger, selv om foreldrene dine ikke liker det.


Å bruke linser er som utgangspunkt ikke skadelig for øynene, men noen kan oppleve irritasjon ved bruk. Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med en optiker som kan veilede deg og finne riktige linser for deg.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett