Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å røyke cannabis?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke cannabis? Jeg vet(tror jeg) at hvis man blir tatt med besittelse av mindre enn.. 8g tror jeg det var..(?) og det er første gangen får man kun en klekkelig bot, men ikke kriminelt rulleblad. Men gjelder dette kun for besittelse? Eller røyking og? Fordi man hører jo stadig vekk om at politiet går rundt med hunder og sniffer på skolen etter cannabis, for så og urinteste de som blir markert, hva skjer med de som blir tatt i noe sånt? Og det jeg mest lurte på egentlig var, hvis man blir tatt i å røyke en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av straffeloven § 162 at det er forbudt å tilvirke, innføre, erverve, oppbevare, sende eller overdra cannabis. Bestemmelsen har en strafferamme på opptil 21 års fengsel, men ved mindre overtredelser får man forelegg, bot eller en kortvarig fengselsstraff. Retningslinjer fra justisdepartementet angir for tiden en grense på opptil 15 gram cannabis for forelegg.

 

Bruk er forbudt etter legemiddelloven § 24. I lovens § 31 blir det fastslått at bruk av narkotika kan gi en straff på bøter og fengsel inntil 6 måneder. Den mest vanlige reaksjonen på bruk av cannabis vil også være et forelegg.

Både ved bruk og besittelse vil det ilagt ordinært forelegg, og ikke forenklet forelegg. Det betyr at forholdet blir registrert i bøteregisteret, og vil kunne fremgå av en politiattest. For mer om hva som kommer på rullebladet, se artikkelen under:


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett