Hopp til hovedinnholdet

Har psykologer 100% taushetsplikt?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg lurer rett og slett på om psykologer har 100% taushetsplikt eller om det er visse ting de kan melde fra om til politi eller andre sånn som for eksempel selvmords tanker, tanker om å skade andre osv. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Takk for spørsmålet ditt.

 

Jeg viser til det norsk psykologforening sier om taushetsplikt.

"Psykologen respekterer individets rett til konfidensialitet gjennom å iaktta taushet om det som han/hun får rede på om klienter og andre under utøvelsen av yrket. Unntak fra taushetsplikten gjøres dersom det foreligger åpenbar fare for klienten eller andre. Psykologen kan også i henhold til loven være forpliktet til å gi fra seg opplysninger, og informerer derfor klienten om de begrensningene i taushetsplikten som følger av loven"

 

Unntaket gjelder da selvmordsfare, fare for å skade andre, både voksne og barn. Når det gjelder fortrolige tanker og følelser som ikke gjelder disse områdene som nevnt over, har psykologen full taushetsplikt i forhold til.

 

Skal du til psykolog og er bekymret for hva han eller hun sier videre bør du snakke med vedkommende om dette. Kanskje dere kan finne ut av dette sammen.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett